Blog

Câteva cuvinte despre Sosul Tzatziki

Tzatziki este un sos grecesc foarte popular în întreaga lume, ce se servește de obicei împreună cu carnea preparată la grătar.
În Grecia și restul europei, Tzatziki este obținut de obicei din iaurt gras (din lapte de oaie sau capră) amestecat cu castraveți, usturoi, sare, ulei de măsline, oțet din vin roșu și mărar.

Sos Tzatziki in castron

În fiecare colț al lumii, acest sos a fost adaptat după gusturile și aromele folosite în zonele respective. Iată câteva exemple:

Varianta americană: pe lângă rețeta grecească aceștia mai adaugă suc de lămâie și mentă sau pătrunjel, după gust.

Varianta bulgărească: aceștia adaugă apă pentru a face sosul mai lichid.

Varianta iraniana: ei folosesc un iaurt gros și felii de castravete (în loc să-l dea pe răzătoare) la care adaugă mentă și uneori nuci și stafide tocate.

Varianta caucaziană: se folosește kefir în loc de iaurt și se creaza un fel de băutură pe care o adaugă peste un amestec de legume, ouă și suncă.

Varianta indiană: folosesc condimente suplimentare: coriandru, semințe de chimen prăjit, ardei iute sau alte plante locale.

Varianta turcească: este similara cu cea grecească, doar că de obicei folosesc un iaurt puțin sărat.

carne in Sos Tzatziki

În locul iaurtului se mai poate folosi și smântână pentru a obține un sos mai gros.
Sosul Tzatziki se servește mereu rece, de obicei după ce a fost ținut la frigider minim 8 ore.

BucatarDeOcazie.ro – la inceput de drum

In primul rand iti multumesc ca ne vizitezi!

Este o onoare pentru mine si pentru cei care fac parte din acest proiect de suflet sa te numeri printre cititori. Speram ca propunerile noastre culinare pe care le gasesti pe BucatarDeOcazie.ro sa ti se para interesante si sa le pui in practica. Daca ai retete personale pe care vrei sa le impartasesti si altora, te rugam sa ne contactezi pentru a le publica in numele tau.

Acest site a luat nastere din dorinta familiei si a prietenilor. Dintotdeauna mi-a facut placere sa gatesc pentru cei dragi.

Bucataria romaneasca pana acum 20 de ani nu era prea variata in principal din lipsa de ingrediente, dar si din lipsa de imaginatie. In ultimii ani totul s-a schimbat, ingrediente se gasesc din belsug si de pe toate continentele. Surse de inspiratie nu lipsesc pentru ca retete sunt peste tot (internet, tv, reviste, carti de bucate).

Eu locuiesc de mai bine de 11 ani in Italia, tara in care sunt mii de retete doar pentru pizza sau pentru paste. Am lucrat mai multi ani in restaurante ca ajutor de bucatar pentru 5 bucatari. Urmaresc cat pot de mult la tv, atat posturi din Italia cat si din Romania, emisiuni culinare si marturisesc ca am incercat sa gatesc multe retete care m-au interesat, dar nu toate au fost si bune la gust, multe din ele fiind facute doar pentru diversitate. De accea doresc ca pe BucatarDeOcazie.ro sa promovez retete usor de facut acasa, cu ingrediente putine, cu cheltuieli mici si cel mai important cu gust bun.

Pe BucatarDeOcazie.ro vom publica doar retete facute de noi acasa pentru familie si pentru prieteni.

Te invitam sa ne lasi parerile tale prin comentarii pe pagina fiecarei retete pe care ai incercat-o si ti-a placut.

Te asteptam si pe pagina noastra de Facebook:

Close