Cozonac
Ingrediente
Zahar pentru aluat | 200 g | |
Lapte | 500 ml | |
Oua | 4 bucati | |
Ulei de floarea soarelui | 150 ml | |
Faina | 1 Kg | |
Maia proaspata | 50 g | |
Coaja lamaie | 1 bucata | |
Coaja portocala | 1 bucata | |
Vanilie | 1 pliculet | |
Sare | Un varf de cutit | |
Cacao pentru umplutura | 2 linguri | |
Scortisoara macinata pentru umplutura | 2 linguri | |
Unt pentru umplutura | 250 g | |
Zahar pentru umplutura | 250 g |
Mod de preparare:
- Intr-un castron se amesteca maiaua cu o lingura de zahar si putin lapte cald. Se amesteca bine totul pana se dizolva maiaua si zaharul. Se adauga aromele.
- Intr-un castron mai mare se pun faina, ouale (bine batute) si sarea, apoi maiaua si laptele ramas (putin incalzit in prealabil). Se adauga si zaharul ramas.
- Totul se amesteca bine iar uleiul se adauga cate putin in timp ce framantam. Daca aluatul e lipicios se mai presara putina faina. Aluatul trebuie sa fie elastic.
- Pentru umplutura: untul tinut in prealabil la temperatura camerei se amesteca cu zaharul, cacao si scortisoara dupa care se prepara astfel:
- Pe plansa de framantat se imparte aluatul in doua. Fiecare parte se intinde cu sucitorul intr-o foaie de 1 cm grosime. Se intinde pe fiecare foaie cate o jumatate din umplutura si se taie patrate cu latura de 10-12 cm.
- Se ung 2 tavi de cozonac cu unt si se tapeteaza cu faina. Se aseaza la rand unu cate unu patratelele unse cu umplutura pana se umple tavile.
- Apoi se lasa tavile la loc cald sa creasca aluatul. Cand aluatul a crescut la nivelul tavii, se baga la cuptor pana se rumeneste frumos si trece testul scobitorii (fara aluat pe ea)
No Comments